Gisteren was het raak in Noord-Holland: een fout tijdens de werkzaamheden in Diemen veroorzaakte een grote stroomstoring. Vervelend want op die manier wordt het extra duidelijk hoe afhankelijk wij van stroom zijn. Zeker voor servers zijn stroomstoringen vervelend omdat de kans bestaat – ondanks dat dit vrij klein is – data verloren gaat. In deze blog leg ik uit hoe de stroomvoorziening voor Yourwebhoster.eu is geregeld.

De servers van Yourwebhoster.eu staan in room 3 van het Serverius data center in Dronten. Serverius is aangesloten op een 10 kv (kilovolt, ofwel 10.000 volt) ring aangesloten. Het voordeel van een ring is dat stroom van twee kanten kan komen. Als de ene kant een kabelbreuk heeft dan kan omgeschakeld worden naar de andere kant. Overigens is het niet zo dat dit automatisch kan: eerst dient Liander de plek van de kabelbreuk te vinden en dit gedeelte af te sluiten. Er is dus altijd een onderbreking nodig en dit moet we in het datacenter opgevangen worden. Het is wel zo dat als een 384 kv lijn stroomstoring heeft (zoals gisteren het geval was) dat beide kanten van de ring geen stroom krijgt. De ring is immers intact maar de hoofdbron om stroom te krijgen is weggevallen. Voor het data center maakt de oorzaak van de stroomstoring in ieder geval niet uit.

De servers zijn aangesloten op een UPS (Uninterruptible Power Supply, simpel gezegd een grote bak met accu’s) die de stroomtoevoer overneemt zodra het stroomnet weg valt. Het grote voordeel hiervan is dat het direct stroom kan leveren zonder merkbare onderbreking. Dit is vergelijkbaar met de oplossing die mobiele telecomproviders hebben: sommige masten hebben accu’s en kunnen hierdoor online blijven ondanks dat er geen stroom is. Maar ook gisteren werd duidelijk dat deze accu’s te klein waren om de masten lang genoeg online te houden waardoor niet iedereen meer bereikbaar was (naast het detail dat masten overbelast leken te zijn, aanname). Ook is het nadeel van accu’s dat ze om de zoveel tijd vervangen moeten worden en niet erg milieuvriendelijk zijn.

De oplossing voor dit probleem zijn diesel generatoren. Dankzij on-site tanks is het mogelijk om voor een lange tijd stroom te genereren en er zijn afspraken dat deze tanks bijgevuld worden binnen de tijd dat de tanks leeg zijn. Het voordeel ten opzichte van accu’s zijn dat ze vrijwel onbeperkt stroom kunnen leveren – zolang de tanks bijgevuld worden – en niet de ruimte vereisen die accu’s nodig hebben. Waarom we dan nog accu’s nodig hebben denk je nu? Hierom: diesel generatoren kunnen niet direct stroom leveren. Ze hebben enkele minuten nodig om op te starten. In die cruciale minuten zijn de accu’s nodig om tijdelijk stroom te kunnen leveren totdat de generatoren het over kunnen nemen.

Dronten had geen last van de stroomstoring maar toch is het interessant om te begrijpen hoe de stroomvoorziening voor de servers werken. Het bleek namelijk dat meerdere partijen problemen hadden een noodstroom oplossing (oa dat de diesel generator niet functioneerde). Yourwebhoster.eu heeft hier maatregelen tegen genomen door zich te vestigen in room 3 waar Serverius twee gescheiden stroom punten heeft die elk een eigen set met accu’s en diesel generator hebben. Als een diesel generator uit valt of een set met accu’s dan schakelen we automatisch over naar de stroom punt die wel werkt. Hierdoor onderscheiden we ons zelf van vele andere hosters die met slechts één stroom punt werken.