Je hebt waarschijnlijk van velen al een e-mail ontvangen over hoe bedrijven omgaan met COVID-19, hoe ze de richtlijnen volgen van het RIVM en hoe je zelf het beste er mee om kan gaan. Wij hebben bewust gekozen om hier geen e-mail over uit te sturen. Als het goed is ben je al op de hoogte hoe je er mee om moet gaan en wat voor impact het op de wereld heeft. Daarom sturen wij deze blog niet in een aparte e-mail. Wel houden wij ons natuurlijk minimaal aan de richtlijnen.

Kort gezegd, wij werken prima op afstand en onze infrastructuur werkt perfect. Iedereen kan al thuis werken en onze infrastructuur is hier perfect voor geoptimaliseerd. Hoewel het opnemen op de telefoon normaal thuis via de mobiel gaat, heeft iedereen zijn eigen telefoon meegenomen. Door de opzet van VOIP binnen het kantoor was slechts een kleine netwerk aanpassing nodig in de telefoons waarna iedereen diens toestel kon meenemen.

Capaciteit

Ondanks de gestegen vraag, hebben wij meer dan voldoende capaciteit. Heb je dus meer servers nodig, meer ruimte of ondersteuning, neem dan gerust contact op. Wij helpen je graag. Thuis werken geeft ook de nodige uitdagingen. Wij merken dat hierdoor vooral de vraag naar backup ook gestegen is. Immers, hoe zorg je op afstand voor een veilige backup? Hoewel we in deze dagen snel reageren, kan het zijn dat soms iets meer tijd dan normaal nodig is. Heb je een spoed opdracht, markeer dit als dusdanig.

Datacenters

Bezoeken naar het datacenter zijn minimaal. Er is, ondanks de sterke vraag, voldoende capaciteit aanwezig. Door het gebruik van A merk materiaal hoeven wij bijna niet naar het datacenter. Hier en daar moet soms een harde schijf vervangen worden, maar dat kan door het datacenter zelf vaak ook gedaan worden. Daarbij is ons systeem dusdanig ingericht dat de uitval van één harde schijf direct opgevangen kan worden zonder dat de redundantie verloren gaat.

Werken op afstand

Als een internet bedrijf kunnen wij perfect vanaf huis werken. Deels komt dat natuurlijk door onze expertise, anderzijds omdat wij de noodzaak voor thuis werken al kennen. Of beter, gezegd, op afstand. Hemelsbreed hebben wij ons platform al getest om op minimaal 10.000 KM te kunnen functioneren alsmede hoog in de lucht. Dat klinkt indrukwekkend, maar elke plek met internet is voor ons bruikbaar. Daarbij hebben wij ook de nodige ervaring opgedaan. Niet elke internet verbinding staat het toe dat je met je VPN verbinding maakt. Dan heb ik het niet eens over internet beperkende landen, maar zelfs hotspots in Nederland of hogescholen die je verbinding blokkeren. Simpele oplossingen helpen hierbij.

Het thuis werken is minder efficiënt, je belt immers minder snel naar een collega dan dat je er even naar toe loopt. Online taken bakken, chat en bel tools helpen enorm. Daarbij gebruiken we intern geen Zoom om veiligheidsredenen. Hoewel de situatie waar we ons in bevinden bijzonder vervelend is, is het wel de ultieme test om te kijken hoe het thuis werken gaat. In het begin bevalt het. Je hoeft niet meer de file in (of voor collega’s: de bus). Je bent direct op werk. Maar de scheiding tussen werk en het privé leven is ineens een stuk kleiner.

Hoe nu verder

Zolang COVID-19 er is, zullen we de juiste maatregelen nemen om infecties te voorkomen en daarmee ons steentje bij te dragen. We hebben voldoende capaciteit om de groei aan te kunnen. We merken wel dat klanten steeds meer problemen hebben met het op tijd voldoen van de facturen. Heb je hier problemen mee? Neem dan contact op met onze support. Wij kijken graag mee naar een op de lange termijn haalbaar plan. Dit zal per individuele zaak bekeken worden.

Heb je verder nog vragen? Stel ze gerust.